Recomandari Grau 2017-09-07T13:29:23+00:00

RECOMANDARI GRAU

TEHNOLOGIA DE CULTIVARE A GRAULUI:

 1. Rotaţia culturii:

  • plante foarte bune premergătoare pentru grâu (leguminoase, rapiţă – la fel de bună ca şi leguminoasele, in)
  • plante bune premergătoare cu condiţia să fie recoltate până la 10-15 septembrie (soia, sfeclă de zahăr, floarea soarelui, nu este recomandat cultivarea grâului dacă porumbul a fost infestat cu Fusarium boală comună, etc)
  • nerecomandat amplasarea grâului după culturi care elibereaza târziu terenul, sărăcesc solul de apă şi elemente nutritive – orz, sorg, monocultura grâu după grâu, pajişti etc.

2. Alegerea soiului/hibridului

  • în funcţie de zonă
  • valoare biologica ridicata
  • sanatate
  • puritate peste 98%
  • capacitate germinativa peste 90%
  • umiditate sub 14%
  • se trateaza obligatoriu cu fungicid

3. Semănatul:

  • tratarea seminţelor- din ce în ce mai mulţi fermieri îşi produc singuri sămânţa, tratarea se face cu betoniera sau alte mijloace primare şi neuniformitate la tratament risc de infestare.
  • Perioada de semănat:

a) TEORETIC – 15 septembrie – 1 octombrie zonele colineare – 1-10 octombrie zonele favorabile

b) PRACTIC – atunci când ne permite vremea, astfel încât până la venirea iernii să ne rămână 40-50 de zile pt ca grâul să vegeteze normal şi să poată intra în iarnă aşa cum trebuie( 2-3 fraţi nu foarte bine dezvoltaţi, 4-5 frunze )

  • Norma de semănat în funcţie de soi: soiurile romîneşti 220-280 kg-haè450-600b.gm2 în fucţie de condiţiile meteo şi tehnologice, soiurile străine 160-200 kg/ha è350-450b.g

4. Lucrările solului:

  • Scarificare daca e necesar, in special pe solurile cu probleme de baltire si compactare.
  • Aratura imediat dupa recoltarea plantei premergatoare sau disc mare daca solul permite
  • Discuire pentru maruntirea solului.
  • Pregătirea patului germinativ cu disc sau combinator + încorporarea îngrăşămintelor de bază NPK.
  • Tavalugire daca e cazul

5. Lucrari de intretinere:

  • Fertilizarea: in toamna se face cu produse NP sau NPK de preferat ca acestea sa contina si macroelemente secundare cat si microelemente, in primavara fertilizarea se face cu produse azotoase , de preferat doua – trei treceri.
  • Erbicidare in toamna si in primavara, in toamna daca avem probleme in special cu samulastra
  • Aplicare fungicid: daca toamna este lunga si ploioasa aplicam primul fungicid in toamna pentru a evita aparitia unor boli chiar din toamna, daca nu aplicam unul, doua chiar si trei in primavara, al treilea fungicid se aplica daca avem ploi excesive in perioda de umplere pentru a mentine frunza stindard cat mai verde pe o perioada cat mai lunga de timp.
  • Aplicare insecticid: insecticidul se alege in functie de daunatorii prezenti si de gradul de infestare (PED – prag economic de daunare); se pot folosi insecticide sistemice sau de contact
  • plante foarte bune premergătoare pentru grâu (leguminose, rapiţă- la fel de bună ca şi leguminoasele, in)
  • plante bune premergătoare cu condiţia să fie recoltate până la 10-15 sept (soia, sfeclă de zahăr, floarea soarelui, nu este recomandat cultivarea grâului dacă porumbul a fost infestat cu Fusarium boală comună, etc)
  • Nerecomandat amplasarea grâului după culturi care elibereaza târziu terenul, sărăcesc solul de apă şi elemente nutritive – orz, sorg, monocultura grâu după grâu, pajişti etc.

Necesar Macro / Micro Elemente:

 Pozitionare CICh la grau – TOAMNA:

–  SUPER START 10.40.0 -microgranulate start cultura  ~ 25- 30 KG/HA

–  CEREALFOS, sau NP 8.30 0 NGOOO+AMESAL + ME– carența mare de P, ~ 180 – 200 KG/HA

– NP 5.24.0 NGOOO + AMESAL + ME – carență mică, medie P, ~ 18- -200 KG/HA

NPK: 4.20.10. + NGOOO+ AMESAL + ME -necesar si de K la semanat, ~ 180 – 200 KG/HA

 ELEMENTELE PRODUCTIVITATII:

  • SPICE/NR PLANTE (importanta infratirea)
  • BOABE PE SPIC ( important al doilea nod si inflorirea)
  • KG/MMB (importanta coacerea)